Over ons

528206 258751257584401 1577745594 nAniek (Voorzitter St. Opvang Konijnenparadijs):
Ik ben Aniek en ik woon in Steenwijkerwold. Naast mijn vrijwilligerswerk in in de opvang werk ik als E-commerce medewerker bij een webshop voor dieren. 

Jaren geleden, toen ik rond de 18 was ben ik mij gaan verdiepen in het fokken van konijnen. Na een jaar gefokt te hebben, kwam ik er achter dat er een enorm overschot aan konijnen is. En dan hebben we het niet alleen over rasloze pluisjes, maar ook veel raskonijnen. Mijn gedachte was toen al heel snel: Waar ben ik mee bezig? Er is al een gigantisch overschot, dus alle konijntjes werden gecastreerd en de verblijven ingericht om konijnen op te gaan vangen. In de jaren waar ik in de opvang heb geholpen ben ik ook enorm veel raskonijnen tegen gekomen en zie meer en meer leed... Als ik het allemaal vooraf had geweten had ik überhaupt nooit een konijn gefokt, maar helaas dat is niet om te keren. In 2009/2010 ongeveer ben ik begonnen met het opvangen van konijnen en met de jaren worden dit er meer en meer met ook meer en meer herplaatsingen. Sinds 2022 ben ik minder actief en werk meer achter de schermen, omdat het met combinatie van werken niet meer bol te werken was, maar ik probeer wekelijks langs te komen en doe nog dingen achter de schermen. 

Naast de opvang probeer ik zo nu en dan nog wat ontspanning te vinden in het lezen van een boek, gamen, puzzelen, behendigheid/wandelen met mijn hond of heerlijk met mijn paarden bezig te zijn. Bij mij thuis lopen natuurlijk ook vier konijnen, drie katten en mijn hond Tjuck. 


Harriet (Penningmeester en pleeggezin zieke konijnen):
Van Aniek kreeg ik de opdracht om een voorstel stukje te schrijven.

Helaas kon ik geen enkele smoes bedenken om hier onderuit te komen dus daar ga ik dan.
Mijn naam is Harriet Kuiper en ik ben al enige jaren een opvang gezin voor Aniek.

Dit kwam eigenlijk heel toevallig toen ik op marktplaats een hok zocht en er stond hier vlak in de buurt 1 te koop.
Een afspraak gemaakt en op naar een mevr genaamd Aniek. Daar aangekomen bleek het een konijnenopvang te zijn en oh al die heerlijke pluizenbollen en ik was met mijn neus in de boter gevallen.

Ik kreeg een rondleiding in de opvang en in een aparte ruimte stonden zieke konijntjes en ja dat is waar mijn hart ligt.
Met regelmaat kreeg ik zieke konijntjes in de pleegzorg van particulieren, dierenartsen om het konijntje te verzorgen zodat ze weer stabiel genoeg waren om naar huis te gaan. Die dag heb ik gelijk 1 ziek konijntje bij Aniek mee weg genomen en die kwam hier in de pleegzorg en na die kleine frummel volgende nog velen.

Hier in huis vang ik zieke konijntjes op voor de opvang, in de meeste gevallen zijn dit E.C. konijnen.

Mijn eerste E.C konijn was ongeveer 25 jaar geleden en van E.C had toen ik toen nog nooit gehoord.
Mijn konijn werd ziek en volgens de dierenarts had hij een hersentumor en er was niets meer aan te doen.
Arme pukkie heb ik een aantal weken later laten inslapen.
Maanden later kwam ik een verhaal tegen op het internet over een konijn die E.C had en het was net of ze het over mijn Pukkie had.

Ik ben me toen gaan verdiepen in EC en inmiddels heb ik al vele konijnen met EC hier in de pleeg gehad die gelukkig weer stabiel naar de opvang of naar hun baasje terug konden.
Hersenbloeding, hersenvliesontsteking… 99.9% is het E.C maar gelukkig heb ik nu deze kennis en ervaring en starten we de behandeling tegen E.C.

Het opvangen van zieke konijnen is mega leuk werk, maar ook heel zwaar werk. Niet alle konijnen redden het en het gaat je niet altijd in de koude kleren zitten als een konijntje overlijdt.
Maar als een verlamd konijntje weer na een tijdje gaat lopen, een konijn met een mega ondergewicht weer mooi op gewicht komt en ze vrolijke, gezonde konijntjes zijn geworden… daar is een heleboel kracht uit te halen. Dat is het plezier in het werk, in het opvangen van konijntjes om ze te helpen beter te worden.