Huisvesting

Als opvang vinden wij het welzijn van konijnen van groot belang en daarbij hoort een ruime en goede huisvesting. We hebben daarvoor dan ook enkele voorwaarden voor opgesteld zoals te lezen is bij onze herplaatsingsvoorwaarden. Wij hanteren minimale leefomgevingen voor konijnen voordat we overgaan tot herplaatsing dit is enkel in het belang van de konijnen. Konijnen zijn zeer bewegelijke dieren die van nature een grote leefomgeving hebben en die grote stampers graag laten strekken.

Wij zijn van mening dat de minimale leefomgeving als volgt moet zijn voor één of twee konijnen van hetzelfde formaat:

Dwerg/kleine konijnen minimaal 3m2 (3 meter bij 1 meter of in andere verhoudingen)
Middelgrote konijnen minimaal 5m2 (5 bij 1 meter of in andere verhoudingen)
Grote konijnen minimaal 8m2 (8 bij 1 meter of in andere verhoudingen)

Dit geldt allemaal op één oppervlakte dus niet verdeeld in meerdere verdiepingen. Meerdere verdiepingen zijn leuk, maar ontneemt veel renruimte.
Maar natuurlijk is groter altijd leuker!
Natuurlijk moeten ze dag en nacht het verblijf ter beschikking hebben en niet 's nachts opgesloten worden. Juist dan zijn konijntjes het actiefst, overdag liggen ze vaak te relaxen en te slapen.

Hieronder hebben wij foto's geplaatst met geschikte en ongeschikte verblijven voor konijnen, voor hoeveel konijnen en het formaat van de konijnen. Waarom iets wel of niet geschikt is en wat nog verstandig is eventueel toe te passen.

Allereerst willen we beginnen met een filmpje wat naar ons idee al duidelijk maakt wat we bedoelen:

GESCHIKT

ONGESCHIKT

hokgeschikt

Dit verblijf is een heel mooi geschikt verblijf voor twee dwerg/kleine konijnen of één middelgroot en één klein konijn. Het verblijf is 3.00 x 1.00 meter wat de oppervlakte 3m2 maakt. En dan hebben ze nog ruimte in het nachtverblijf om lekker te liggen.

hokongeschikt1

Dit verblijf is ongeschikt om konijnen in op te sluiten. De konijnen hebben weinig bewegingsvrijheid en kunnen een paar sprongen naar rechts of links doen en ze zijn er. Het verblijf is 1.23 x 0.74 meter wat de oppervlakte 0,91m2 maakt per verdieping. Gezien ze niks hebben aan ruimte verspreid over meerdere verdiepingen is het erg krap.

hokgeschikt

Dit verblijf is een heel mooi geschikt verblijf voor vier dwerg/kleine konijnen of twee middelgrote en twee kleine konijnen. Het is een mooi veilig hok waar ook ongewenste rovers niet in kunnen komen.

hokongeschikt2

Dit verblijf is ongeschikt om konijnen in op te sluiten. Konijnen hebben in dit verblijf geen ruimte om echt te rennen. Ondanks dat er een ren aan zit is het geen ren om te kunnen rennen dus meer een loop. Het verblijf is 1.55 x 0.60 meter wat de oppervlakte 0,93m2 maakt. Dat is een te kleine ruimte om in opgesloten te worden.

Logo Opvang Konijnenparadijs kort hangoor 2 klein

Meer info volgt

hokongeschikt3

Dit verblijf is ongeschikt om konijnen in op te sluiten. Door de schuine omhoog loop van de ren ontneemt de ren erg veel ruimte hierdoor kunnen ze geen binkie (sprong in de lucht) maken. Ook is het verblijf erg smal waardoor er weinig meters over blijven. Het verblijf is 1.05 x 0.50 meter wat de oppervlakte 0,75m2 maakt. Een te kleine ren om in opgesloten te worden.

hokgeschikt4

Meer info volgt

hokongeschikt4

Dit verblijf is ongeschikt om konijnen in op te sluiten. Je zou in principe denken dat het vrij ruim is, maar door de trap en alle obstakels hebben ze geen ruimte meer om te rennen. De trap is daarbij behoorlijk stijl. Dit verblijf zou wel leuk zijn als er een ren aan vast komt. Het verblijf is 1.62 x 0.75 meter wat de oppervlakte 1,25m2 maakt. En dat is het gehele onderste gedeelte, toch nog erg krap om een binkie in te maken.

hokgeschikt5

Meer info volgt

hokongeschikt5

Dit verblijf is ongeschikt om konijnen in op te sluiten. De verdieping heeft geen toegevoegde waarde en de ren heel klein. Het is wel een mooi verblijf om in een ren te zetten of een ren aan vast te maken. Het verblijf is 1.60 x 0.80 meter wat de oppervlakte 1,28m2 maakt. Dat is per verdieping, maar zoals al eerder aangegeven hebben konijntjes daar niets aan om te kunnen rennen.

hokgeschikt6

Dit verblijf is geschikt voor zes dwerg/kleine konijnen of vier middelgrote konijnen of twee grote konijnen of in een mengelmoes daarvan. Het is een prachtig verblijf met flink de ruimte en helemaal veilig. Goed schoon te maken en voldoende schuilmogelijkheden. Het verblijf is 5.00 x 2.00 meter wat de oppervlakte 10m2 maakt.

hokongeschikt6

Dit verblijf is ongeschikt om konijnen in op te sluiten. Het is wel mogelijk om als toilet te gebruiken met een ren er omheen, maar in op sluiten zonder ren is voor een konijn niet leuk. Het verblijf is 1.00 x 0.50 meter wat de oppervlakte 0,5m2 maakt. Dat is 3 keer zo klein als wij voor een koppel minimaal vragen. Helaas, is dit wel de meest verkochte binnenkooi in dierenwinkels en vergeten ze erbij te vertellen dat er dag en nacht een ren aan vast moet.

hokgeschikt7

Dit verblijf is geschikt twee dwerg/kleine konijnen of één middelgroot en één klein konijn. Het is een heel mooi strak binnenverblijf wat in elke woning prachtig staat. Ze kunnen lekker een sprintje trekken en hebben beschutting. Het verblijf is 2.90 x 1.15 meter wat de oppervlakte 3,33m2 maakt.

hokongeschikt7

Dit verblijf is ongeschikt om konijnen in op te sluiten. Ook dit verblijf heeft weer de nutteloze twee verdiepingen. Met de konijnen erin kan je heel duidelijk zien dat ze met drie sprongen de overkant bereikt hebben.

hokgeschikt8

Dit verblijf is geschikt voor twee rustige dwerg konijntjes wanneer ze overdag meer ruimte hebben. De ren is 2.16 lang en 1.16 breed, dat maakt het verblijf 2,5m2. Doordat het hok op pootjes erin staat kunnen ze er lekker onder schuilen en in springen als ze dat willen. 

hokongeschikt8

Dit verblijf is ongeschikt om konijnen in op te sluiten. Het verblijf is erg klein en een konijn is in twee sprongen het hele verblijf door. Wel een geschikt verblijf als schuilhok in een grote ren.